lördag 30 juni 2007

Manifestation och trädgårdsmingel

Sen kväll efter en lång dag.

Först manifestation för afghaner. Sverige tänker skicka tillbaka personer till Afghanistan som för ett år sedan fick tillfälligt uppehållstillstånd med motiveringen att det var en besvärlig situation i landet. Nu är läget ännu värre men trots det så tänker man sända tillbaka ensamstående män dit. Så sent som idag dödades flera civila när talibanstyrkor bombades. Om hur många som dödades går meningarna isär.(SvD, DN)

På Utrikesdepartementet uppmanar man människor att inte åka till Afghanistan. Men de som en gång flytt därifrån ska tvingas tillbaka. Lite dubbelmoral kan man tycka.
Lokalradion, Radio Sjuhärad gjorde också hembesök med anledning av detta. Här kan man lyssna till vad jag sa.

Sedan har jag varit på trädgårdsmingel med politik hos Anita Brodén (fp), riksdagsledamot från Sollebrunn. En trevlig tradition som hon haft i flera år. Tårta och politik i en härlig blandning.

Nu har klockan blivit mycket så det är nog sängdags. I morgon är en dag med många nyheter. Många nya lagar träder i kraft. Men det får jag väl återkomma till.

Godnatt.

fredag 29 juni 2007

Bomber, vittneshot, hatbrott och försvunna barn

Jag kom aldrig iväg på Borås födelsedagsfirande. Jag var så mitt uppe i rensandet i arbetsrummet att jag inte kunde slita mig.

Jag har kört iväg tre stora papperskassar till återvinning bland annat. Då har jag ändå inte sorterat bland mina "politiska" papper. Då kan det nog bli en kasse till minst.

Tyvärr visade sig min förhoppning om att det inte skulle finnas fler bomber i London inte falla in. Idag har man hittat ännu en bomb. (SvD, DN).
Detta ger händelsen en än allvarligare prägel. Sådana här händelser intensifierar jakten på terroristeer. Visst ska terrorister jagas men man tar inga chanser. Vid minsta misstanke slår man till. Risken finns alltid att oskyldiga pekas ut eftersom nervositeten ökar. Vilket är olyckligt.
Hoppas nu bara att man inte hittar fler bomber.

Här hemma har ett mordvittne utsatts för mordförsök medans hennes lilla dotter såg på. (DN, SvD)Hon har tidigare varit hotad men nu råkade hon riktigt illa ut.
Det är förödande för rättssäkerheten när vittnen hotas. Ett fungerande rättsväsende kräver att de som sett något ska kunna berätta det inför domstol. Blir hoten allt fler kommer det bli svårt att få fast brottslingar eftersom allt färre vågar vittna. Den egna och familjens säkerhet kommer alltid i främsta rummet.

Mer om brott. Hatbrotten ökar enligt BRå, brottsförebyggande rådet. (SvD) Nu också mot muslimer. Jag har förstått att det finns många som lider av islamofobi, rädsla för islam, med tanke på de kommentarer som dyker upp på min blogg när jag skriver om integration eller flyktingfrågor.
Det är en oroväckande tendens. Visst finns det muslimska fundamentalister som bland annat har en kvinnosyn som jag inte ställer upp på. Men det finns även de som kallar sig kristna som har en fundamentalistisk syn när det gäller kvinnor. Och det finns både kristna och muslimska terrorister.

Nu har en ny våg av kinesiska barn kommit till Sverige och sökt asyl och sedan försvunnit spårlöst. Minst 23 barn är det fråga om. Man tror att det är fråga om människohandel. Att barnen går vidare till prostitution eller får bidra med sina organ. En skrämmande handel. (SvD, DN)
Eftersom man vet om sedan tidigare att barn försvinner. Just de som kommer från Kina borde dessa barn hanteras på ett särskilt sätt. Ett sätt är att de skickas tillbaka direkt. Fast då hjälper man ju inte barnen. Risken finns ju då att de får ett ännu värre helvete.

Nu är det nog sovdags. I morgon är det manifestation för afghaner och politiskt trädgpårdsmingel hos Anita Brodén.

Borås födelsedag, konst, sol och terror

Idag fortsätter firandet i Borås med födelsedagstårta. Andra kommuner brukar fira när de fyller jämna år. Men Borås firar varje år. På dagen då Gustaf II Adolf gjorde Borås till stad 1621.

Igår fick Borås också ett nytt konstverk, Declination. Ett konstverk som redan väckt massor av känslor. Det ska konst göra. När jag nu sett den på plats så kan jag väl tycka att den är rolig på sitt sätt men vacker kan jag väl inte säga att den är.

Jag måste nog erkänna att hur jag än försöker vänja mig så gillar jag nog helst vatten och stenar i alla fall. Men vatten och stenar skapar inga rubriker. Och konstverket är ju donerat så det kostar inte skattebetalarna några pengar.
Däremot gillar jag Pinocchio som kommer så småningom och som också är donerat. Även om den också väcker starka känslor.

Men våra konstverksstormar tror jag är en västanfläkt mot den diskussion som pågår i Stockholm om kallbadhuset i Riddarfjärden i Stockholm. Ett flytande badhus och hotell mitt ute i vattnet. Jag håller nog med fp i Stockholm att det är ett tveksamt projekt. Det vore synd att förstöra stadsbilden. (SvD) Stockholm är en vacker stad med allt sitt öppna vatten.

Bland dagens rubriker finns också denna.
"Sola dig till bättre skydd mot cancer" (SvD)

Det är tvärtemot vad vi alltid fått lära oss. Men sanningen är inte så enkel som rubriken. Det är skydd mot vissa sorters cancer som avses. De som drabbar inre organ. Det är D-vitaminet som bildas när man solar som motverkar cancer.
Risken att få hudcancer kvarstår dock. Men någon forskare tror att solen till och med kan vara bra när man fått hudcaner. För att ge sjukdomen ett mildare förlopp. Mer forskning behövs helt klart.
Tills vidare är det väl bäst att sola med måtta. Just nu är det inget problem. När solen nästan inte alls visar sig. Helt klart är i alla fall att solen har positiv inverkan på oss människor.
Även DN tar upp frågan. Men där är rubriken lite mer förenlig med verkligheten.
"I soliga länder får färre cancer"


I London har man hittat en bomb som man tror är anknuten till terrorism. (DN, SvD) Mitt i centrala London nära alla turistattraktioner. Det är bara några år sedan skräcken spreds i hela London med flera bomber. Skräcken spreds också till Sverige mitt under Almedalsveckan. Hoppas att det inte finns fler bomber denna gång.

I Luleå har tonåringar torterat en 12-årig flicka. Mitt på ljusa dagen. (DN, SvD)
Ingen ingrep trots att flera människor såg vad som hände.

Även om inte jag tycker att man ska införa en lag om att man måste ingripa om man ser någon som blir misshandlad, en sådan lag går aldrig att följa upp och man kan inte tvinga någon att utsätta sig själv för fara, så måste man stärka insikten att alla har en skyldighet att göra vad man kan om man ser någon som far illa. Man kan alltid ringa till polisen.

Jag tror många tvekar att ingripa av risk för både sin egen säkerhet men också av risk för att själv råka bli brottsling genom att till exempel använda för mycket våld.

Sedan hoppas jag att både flickan som torterats och de som torterat henne får hjälp. Flickan för att komma över de traumatiska upplevelserna. De övriga ungdomarna har hamnat helt fel i livet och behöver verkligen stöd och hjälp för att komma vidare innan det är för sent. Förmodligen har de själva blivit utsatta för grymma handlingar.

Mobbning har förekommit i alla tider men aldrig så grymt och utstuderat som idag.

Nu får jag sätta fart med rensningen hemma. Det är faktiskt riktigt roligt. Men jag får snabba på så jag blir färdig någon gång. Täntke plocka ut cykeln och åka ner till stan och äta tårta. Få se om jag hinner.

torsdag 28 juni 2007

Kunskap, tolerans, jämställdhet och nätsprit

Rensningen hemma går vidare med oupphörliga nysningar som resultat. Dammallergin gör sig påmind. Men det ska bli skönt när det är klart. Så det är bäst att sätta fart. Dessutom måste jag ner på stan idag. Borås firar i dagarna tre. Här kan du läsa mer om detta och allt annat som är sevärt i Borås.
Sedan lite fest på Lexicon i göteborg som är en av mina uppdragsgivare när det gäller datautbildning.

Kan dock inte låta bli att börja dagen med att knacka lite på tangenterna.

Kunskap
De folkpartistiska ministrarnas förslag, Jan Björklund och Lars Leijonborg, om en ny lärarutbilding (DN, SvD)verkar ha mottagits väl. Det känns rätt naturligt att den som ska lära ut läsandet och skrivandets konst till en sex- eller sjuåring behöver annorlunda utbildning än en högstadielärare. Hösten 2008 blir utredningen klar och våren 2009 ska beslut fattas. Så vi får vänta men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge brukar man säga.

Mer om kunskap

Den religiösa sekten Plymouthbröderna har efter att först ha fått avslag nu fått tillstånd av Skolverket att starta friskola efter att ha anställt en ny rektor och att den ska vara öppen för alla. (SvD)
Plymouthbröderna ska leva ett liv i "avskiljdehet från ondska". Med detta menas att man ska avhålla sig från värdsliga ting som television, radio, tidningar, underhållning och fiktion men även hålla minimal kontakt med omvärlden. Mer att läsa om bröderna finns på Wikipedia och BBC.
Jag undrar hur många andra barn än just de som tillhör sekten kommer att vilja gå på en skola som inte tillåter vare sig television eller tidningar. Hur ska man kunna hålla en vanlig samhällskunskapslektion utan att veta vad som händer i omvärlden?
Jag tillhör dem som tycker att det är helt ok med friskolor. Men jag ställer mig väldigt tveksam till skolor som drivs av fundamentalistiska organisationer, oavsett om det är religiös fundamentalism eller av något annat slag.
Jag hade hoppats, för barnens skull, att skolverket sagt nej. Och för jämställdheten. Det är väl inte för inte som det heter bröder. Kvinnor har en underordnad betydelse.

Tolerans
I SvD kan vi idag också läsa om kvinnan som är lesbisk i Kina. Det är en gripande läsning. Hur hon tvingas hålla inne med sin kärlek och inte visa något utåt trots att det är ok att vara homosexuell i Kina.
Även om vi kommit lite längre i Sverige så har vi också långt kvar. Diskussionen om att äktenskapet är bara för en man och en kvinna. Det finns pastorer som fördömer homosexuella i stället för att predika kärlekens lov. Jag trodde förresten att kärleken till medmänniskan var huvudbudskapet i biblen.

Jämställdhet

Gårdagens konstaterande att regeringen endast tillsatt ett fåtal kvinnor på ledande poster inom det offentliga ger eko i dagens ledare i SvD. Jag håller med även om jag är emot kvotering. Det behövs någon form av mål eller rättesnöre för att få in fler kvinnliga chefer. Men först kanske man ska undersöka varför det inte blir så idag. Fast ingen utredning i långbänk.

Nätsprit
Jag kan bara beklaga alla som nu får dyra efterräkningar för sina spritinköp på nätet. (SvD, DN)Kanske lite övernitiskt att kolla upp vilka som handlat och var kan tyckas.
Men samtidigt så är det också viktigt att tala om att man ska följa svenska lagar. Fast förseningsavgiften tycker nog jag man kunde avstått från att ta ut. Med tanke på alla oklarheter som funnits. Sedan borde man inte behöva betala dubbel skatt. Både i köparlandet och i Sverige.
Jag hoppas regeringen rättar upp alla oklarheter så snart som möjligt även om det inte rör mig eftersom jag inte tänkt köpa någon sprit på nätet. Skatteverket borde ha större skattefifflare att jobba med än att kräva in tusentals spritinköpare på tusentals kronor.

Det blev långt idag också. Men nu är det dags att angripa bokhyllan igen. Där finns mycket damm. Så nysningarna lär fortsätta.
Kan förresten inte låta bli att fascineras över myrorna som kryper i annonsen överst på DN (ibland). Budskapet är väl inte solklart. Att det är hus man letar efter.

onsdag 27 juni 2007

Miljöbilar, hot inom psykiatrin och kvinnliga chefer

Först den obligatoriska väderrapporten. Det regnar idag också. Än så länge inga skyfall idag.
Och här är det inte så illa som i Småland där hela vägar spolats bort. (SvD, DN)

Förmodligen är det dessa extremväder som vi har att vänta oss i framtiden när klimatförändringarna gör sig påminda.

Etanol (i bilar alltså)
Apropå klimatförändringar så har GP haft intressanta och skrämmande artiklar om etanoltillverkning av sockerrör i Brasilien. De handlar om hur de som arbetar med att skörda sockerrören i princip utför slavarbete under mycket pressade förhållanden. Här finns artiklarna.
Helt klart innebär vetskapen om, att etanol framställs på ett så människoovärdigt sätt, att jag drar mig för att köpa en etanolbil. Mitt samvete säger mig att detta inte är acceptabelt. Men å andra sidan skulle jobben försvinna för arbetarna om de utfördes med maskiner i stället. En artikel behandlar just detta om man ska skuldbelägga sig själv om man kör på etanol.

Men vad finns det för alternativa drivmedel. I en annan artikel beskrivs alternativen som intressanta möjligheter. (GP)

Helt klart finns det en del att tänka på. Jag tänker nog fundera ett tag till vilken sorts miljöbil jag ska köpa om jag ska köpa någon. Även om min bil, Huyndai Elantra faktiskt klassades som miljöbil när den var ny. Även om den går på bensin.

Psykiatri
Dagens DN-debatt är också skrämmande läsning. Att psykiatriker inte vågar skriva riktiga intyg av rädsla för att bli hotade. Enligt artikelförfattarna så kunde den man som dödade en polis i Nyköping under sju år hota en rad personer så att han inte blev tvångsvårdad. Ingen vågade skriva ett intyg. Det behövs verkligen göras en rad åtgärder när det gäller psykiatri.

Folkpartiets förslag till förändringar inom psykiatrin finns här. OBS. Ett förslag som ska behandlas på fp:s landsmöte i höst.

Jämställdhet
Alliansregeringen har missat att utnämna kvinnor till chefer. Inte särskilt bra gjort. (SvD)

Jag gillar viserligen inte kvotering och jag anser att det är kompetensen som ska vara avgörande. Jag kan inte se lämpligheten i att bara för att den förra chefen som tillsattes var en man så måste det vara en kvinna nu. Men det borde inte vara så att av 14 som utses till chefer så är bara 4 kvinnor.

Så orsakerna borde utredas. Varför det blir på detta viset.

Oj. Det blev långt det här. Så nu får jag nog fortsätta min rensning av prylar jag inte behöver och som inte fungerar.

Det mest märkliga som inträffade igår var när jag kollade mina ljusslingor, såna som man har i granar och tallar utomhus när det är jul. Två av dem som jag trodde var helkass visade sig fungera perfekt. Bara de gör det när jag ska sätta upp dem i jul också.

Fast det är långt till jul. Även om det nu är närmare till nästa jul än den som varit.
Fast vad ska jag göra med de gyllene skorna till vänster. Jag har köpt dem i en liten indisk by. Men de är fullständigt omöjliga att ha på sig. Men jag vill inte slänga dem eller ge bort dem.

tisdag 26 juni 2007

Folkpartiets styrelse, barnporrbrott och Elfsborg


Kvällen börjar lida mot sitt slut. En tisdagskväll med tennis, lite allsång och så Morden i Midsomer. Nu är det sommar. Fast tennisen fick faktiskt bli inomhus.


Folkpartiets valberedning har kommit med sitt förslag till partipresidium och partistyrelse. Det är bingo för Västsverige när det gäller partipresidium. Jan Björklund som är föreslagen som partiledare kommer ursprungligen från Skene och de två vice ordförandena kommer från Göteborg. Cecilia Malmström och Helene Odenljung. Kanonbra kvinnor båda två.

Förslaget till partistyrelse är också bra, i stort sett i alla fall. Som jag ser det. Alltså ett vinnande lag. (SvD, DN)

Igen har barn utsatts för övergrepp.

Denna gång är det en tonårsflicka som blivit porrfotograferad i det fosterhem hon placerats i av socialnämnden i Norrbotten. (DN,SvD)Visst kan det vara svårt att kolla allt. Särskilt som det är svårt att hitta fosterhem. Men det måste finnas större säkerhet att barn och ungdomar som placeras får det bra. Anledningen att barnen och ungdomarna får ett nytt hem är ju att de redan har farit illa.

Till sist

Elfsborg vann. 3-0 mot Brommapojkarna. Trots att jag inte var där. Men lika bra det. Det hade säkert bara fört med sig en förkylning. I detta väder. Men nu är det nog ändå snart dags för att besöka en match. (SvD)

Glöm inte Paris brott

Jag hade ju lovat mig att inte skriva mer om Paris Hilton. Men jag kunde inte låt bli. Är det mer häftigt att vara kändis och köra rattfull och utsätta andra människor för livsfara än om det är någon annan vanligt mindre känd och mindre rik person som gör det.

I stället för ett gigantiskt journalistuppbåd som väntar utanför när hon släpps fri efter sin efter vad man kan förstå lyxtillvaro i fängelset borde hon negligeras och få gå ut bakvägen och skämmas. För det är faktiskt inget hedervärt hon gjort. Fråga dem som mist en nära anhörig på grund av att någon satt sig i bilen med alkohol i kroppen. (DN, SvD, Aftonbladet)

Hoppas att hon har tänkt över vad hon gjort.

Väder, skola och psykiatri

Utanför skvalar regnet. En dag som gjord för att rensa och städa eller tillbringa framför datorn.
Även om det kommer en och annan störskur är det inte som England. Där vattnet forsar fram på gatorna. Men vädret i sydeuropa är inte heller önskvärt. Med 40 graders värme.
Naturen presenterar verkligen extrema vädersituationer. (SvD, DN)

Jaha. Då var inledningsfrasen om vädret avklarad. Undrar just hur ofta svensken börjar ett samtal med att tala om vädret.

Folkpartiet syns på flera håll i media idag.

Gymnasieskolan
Dels handlar det om ett förslag från skolminister Jan Björklund som ska göra det svårare för gymnasieelever att välja ett specialprogram sent i gymnasiet, med ämnen som innebär att det är lättare att få ett bra betyg. (DN) För att höja sina chanser att komma in på en högre utbildning. Idag kan eleven tydligen själv välja vilket betyg han eller hon vill ha med i slutbetyget. Till exempel välja bort matte för att i stället ta specialidrott.

Skolverket har statistik som säger att långt fler elever väljer specialutformat program i trean av gymnasiet en i ettan.
Verkar vara ett vettigt och bra förslag. Kunskaperna i matte eller något annat viktigt ämne kommer att behövas vid framtida studier på en högre utbildning. Det gäller ju inte bara att komma in. Det gäller ju också att komma ut med en examen.

Psykiatri
Dessutom har delar av det förslag som gäller psykiatri och som kommer att presenteras för folkpartiets landsmöte i höst sipprat ut. (SvD) Så förslagen är preliminära.
Det är en omfattande rapport med en rad förslag för att stärka psykiatrin. Både inom öppenvården men också fler platser inom slutenvården och på gruppboenden och krishem.

Rubriken i artikeln i SvD är lite missvisande. Det finns valfrihetsinslag som innebär stärkt inflytande för personen som behöver stöd och dennes anhöriga men som innebär att ingen ska kunna bollas mellan olika myndigheter. Men det finns också inslag som innebär starkare tvång. Även inom öppenvården för att se till att personen följer vissa villkor.
Det ska också vara lättare för barn att ta kontakt med psykvården utan föräldrars vetskap.
Och mycket mycket mer.

Den eftersatta psykiatrivården kommer upp på tapeten när någon psykiskt sjuk person som inte fått tillräcklig vård begått någon illgärning. Det är bra att folkpartiet kommer med ett väl genomarbetat förslag till förbättringar.
Det är också bra att man faktiskt erkänner att den psykiatrireform som genomfördes där de flesta skulle vårdas inom öppenvården gick för långt när det gällde att lägga ned slutenvårdsplatser.

måndag 25 juni 2007

Summering av dagen

Dagen blev nog lite som jag tänkte. Åtminstone för egen del. Jag har rensat garderoben. Tyvärr sorterade jag väl inte bort så mycket som jag borde men en del i alla fall.
Så i morgon går rensningen vidare.
Det är nog en bra idé att jobba inomhus den här veckan. För nästa vecka ska det bli varmt. I alla fall om man ska tro SvD. Fast jag är glad om det inte blir lika varmt som i sydeuropa med 40 grader. Sådan värme klarar jag inte av.

Bostadsrättsmötet blev också ok. Det visade sig också vara en bra idé att lägga mötet till Fjärdingskolan. Den spontana reaktionen hos en del var att va fin skolan är. Det var väl lite av min plan också. Att de som inte varit där fick se att den verkligen är fin invändigt. Tyvärr har ju skolan inte haft så bra rykte men mycket är på gång så jag tror att den kommer att bli riktigt bra.

Idag har det inte varit lastbilarnas dag på E18. Först körde en lastbil genom ett vajerräcke och landade efter en luftfärd på 15 m. Lyckligtvis skadades ingen allvarligt i samband med den olyckan. (DN, SvD)
En betydligt värre olycka med allvarligt skadade inträffade när två lastbilar krockade och började brinna. Enligt SvD så luktade den ena föraren alkohol. Så det tyder på rattfylleri. Det är skrämmande vad många olyckor som händer med rattfulla yrkesförare. Jag återkommer till samma gamla mantra. Med alkolås skulle dessa kunna undvikas. Även om det självklart ligger ansvar även på förarna själva.

SvD fortsätter att skriva om dem som utvandrar från Sverige. 45 procent av dem som utvandrar är utländska medborgare. Bland annat visar fallberättelser att somalier som fått utbilding här ger sig av till Storbrittanien där deras kunskaper tas mycket bättre till vara än i Sverige.
Det är verkligen alarmerande att vi inte bättre tar till vara det humankapital som finns i Sverige. Antingen personerna fått utbildning här eller i sitt forna hemland. Den svenska omhändertagande mentaliteten är ett hinder.

Tonårsaborter, kärnfamilj och flytt från Sverige

Tonårsaborter
DN har idag en artikel om att aborter bland tonårsflickor ökar. Sedan 1995 har de ökat med 50 %. En sorglig historia. Även om sexualundervisningen på min tid nog var lika med noll (eller näst intill i alla fall) så verkar den inte ha blivit mycket bättre. Inte om man ska tro vad ungdomarna säger. Bland annat att tjejerna inte ens vet hur menscykeln fungerar.

Ordet sex- och samlevnad är väl egentligen ett mer passande ord. För det är ju samlevnad det handlar om. Att vara tillsammans på ett sätt där man tar hänsyn till varandra. Om det går så långt som att man ser aborter som något naturligt och som ett alternativ till preventivmedel då har det gått för långt.
Jag tror faktiskt, med risk för att låta som en gammal moraltant, att det behövs än mer saklig undervisning och upplysning idag eftersom porren idag ger så fel bild av vad det innebär att vara tillsammans. Och som någon skrev. I porren används aldrig kondomer.

Kärnfamiljen
Ett näraliggande ämne är det som SvDs debattsida handlar om idag. Kärnfamiljen. Artikeln argumenterar egentligen inte för kärnfamiljen utan mot feministernas uttalande om död åt kärnfamiljen.
Jag kan hålla med om de sista raderna i artikeln. Att det viktigaste är att predika trygghet för barnen oavsett familjeform.
Att barnen får kärlek och ömhet måste väl vara viktigare än hur familjen ser ut. Det hade varit bättre att ägna artikeln helt åt detta.
Det finns barn som far illa både inom kärnfamiljer och inom andra familjeformer. Risken är större att barn som kommer från kärnfamiljer inte upptäcks om de far illa eftersom det ofta finns ett skyddande nät som inte ger insyn.
Jag vill inte predika död åt kärnfamiljen men jag vill inte glorifiera den heller. Man måste kunna se positivt även på andra sätt att leva tillsammans.

Frivillig och ofrivillig flytt
Cirka 45 000 personer lämnade Sverige förra året. Det är rekord. (SvD) Det är både svenskar som vill göra karriär utomlands men också invandrare som återvänder till sina hemländer när kriget är slut och landet har blivit demokrati. Detta är människor som lämnar landet frivilligt.

Sedan finns det de som måste lämna Sverige fast de inte vill det. De är rädda för att återvända till sina hemländer av olika orsaker. Ett exempel är Susan från Iran som är rädd för sina bröder och sin pappa. Nu ser hon och de som stöttar henne ett hopp eftersom en ung flicka, 15 år, som riskerar att bli bortgift har fått asyl med hänvisning till den nya lagen om kön på grund av förföljelse. Hoppas verkligen att det går vägen. (BT)
Sedan tycker jag inte man ska ta till sådana metoder, för att påtala fel som man upplever finns i den svenska aylpolitiken, som ett gäng ungdomar gjort i Stockholm. De hindrade personalen vid Migrationsverket att komma in till sitt arbete. Sådant agerande leder inte framåt. (SvD)

Till sist
I kväll ska det bli spännande. Det är möte med de boende i Kypedalen för att presentera hur långt vi hunnit med ombildandet till bostadsrättsförening. Undrar just hur många som är intresserade. Hoppas nu bara vi får vara på Fjärdingskolan.


För övrigt tänkte jag försöka börja min totala home-makeover. Det vill säga rensa i garderober och skräprum. Och slänga det som som jag inte kan lämna till Gärdhem, kyrkornas secondhand försäljning.

söndag 24 juni 2007

Värme och moraliska politiker

Tröttheten börjar komma efter en intensiv dag. Se min tidigare blogg. Koltrasten ger sig dock inte. Den fortsätter att kvittra fast det är kväll.

Jag är glad att jag inte befinner mig i södra Europa. Där lär det vara hett. 40 grader på Balkan och i Aten. Och det lär bli ännu varmare. (DN) Frågan är om detta är början på en stegvis ökad temperatur i samband med klimatförändringar. Det kan ju vara så varmt i sydeuropa ibland. Men brukar det vara så tidigt?

I Sverige handlar nyheterna mest om midsommarfirandet och hemfärden därifrån. Långa bilköer. (DN, SvD)

Dessutom presenteras några opinionsundersökningar. En vanlig partiundersökning, en undersökning som visar förtroende för ministrar och en undersökning som visar vilka förväntningar har på politikers moral.
Den första, partiundersökningen, visar att bland annat folkpartiet går framåt lite och s tappar. Men tyvärr ligger oppositionen före regeringspartierna. Men det är långt till val så det hinner säkert rätta till sig. (SvD, DN)

Det är i alla fall glädjande att fp nu i flera opinionsmätningar går uppåt. En bidragande orsak kan säkert vara att ett partibyte är på gång.
Skolminister Jan Björklund, som troligen blir ny partiledare, är också den av ministrarna som väljarna har mest förtroende för enligt en undersökning som TV4 gjort. (DN, SvD)
Det är ju också inom skolområdet som många nya förslag har lagts och som tydligen faller medborgarna i smaken. Läs hela sammanställningen av ministrarnas poäng här.

Som sagt finns redovisat ytterligare en undersökning. Det är en dyster läsning för en politiker. Men jag vill väl inte påstå att jag är överraskad.
I en ny mätning från FSI, Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier, kräver sju av tio väljare att politikerna ska en högre moral än vanligt folk. Samtidigt har sju av tio väljare lågt förtroende för politiker. Denna mätning kommenteras av Henrik Brors i DN.

Det är beklagligt att det är så lågt förtroende för politiker. Men man kan också ställa sig frågan varför väljarna väljer så "usla" människor som ska representera dem. Varför väljer man inte att själv engagera sig politiskt.
När jag själv blev politiker var det just på grund av att jag var sur på politiker.
Sedan finns det mycket inom det politiska väsendet som jag kan kritisera. Men jag lär inte få någon ändring om jag bara sitter och gnäller.
Sedan kan man verkligen undra vilka övermänniskor som man vill se som politiker. De ska ha högre moral än andra (och helst inte få betalt). Vad innebär det egentligen? Att politiker ska följa lagen? Ska inte alla göra det? Jag skulle vilja veta vad det är man vill.

Det som irriterar mig mest är att man pratar om politiker som en enda stor homogen massa. Det finns heltidspolitiker, kommunalråd och riksdagsledamöter till exempel. Men de allra flesta är fritidspolitiker som ägnar en stor del av sin fritid åt att läsa handlingar och sätta sig in i alla ärenden. När andra umgås med familjen eller går på bio.

Sedan finns det i alla politiska församlingar en majoritet och en opposition. Och ibland kan man inte försvara de beslut som en majoritet fattar om man själv befinner sig i opposition. Men ändå så talar man om att politikerna (i en enda klump) har fattat det och det beslutet. Media bidrar faktiskt till detta också.

Jag önskar att alla någon gång under sitt liv fick sitta med i en nämnd och fatta beslut som i många fall inte är lätta och som ibland gör att man till och med mår dåligt. Det är ju faktiskt så att de skattepengar som vi alla betalar ska användas till väldigt mycket. Och ibland måste man prioritera. Sedan får ju var och en försöka påverka andra.

Jag skulle också önska att det fanns mera kunskap bland svenska folket hur styret av landet och kommuner fungerar. Jag tror att politikerföraktet många gånger bottnar i att man inte vet hur det fungerar och vilka förutsättningar som gäller för politiker på olika nivåer.

Hoppsan. Det blev en riktigt lång utläggning. När jag började var jag trött men vartefter jag ilsknade till så blev jag piggare. Men nu är det nog i alla fall dags att sova.

Långvandring i solen

Idag blev det en långvandring på 3,5 timmar inklusive raster. Den här gången gick vi en bit av Hyssnaleden. Sedan avslutade vi med lunch vid Melltorps kvarn. Vädret blev bara bättre och bättre under dagen.
Jag glömde kameran så det blev inga bilder idag. Tog dock en på mina trötta skor när jag kom hem.

Men det fanns inte alls lika mycket blommor som när vi var ute och vandrade på nationaldagen. Däremot började blåbären bli mogna och smultron fanns det gott om och på ett ställe bara kände jag att det luktade svamp. Men jag såg ingen.

Det jag däremot såg och som jag precis passerat på 1dm håll var en stor huggorm. Den bara låg där helt stilla. Tänk om jag satt stavarna i den. Jag hann dock varna de som kom efter. fortsatte bara att ligga helt stilla. Sedan tittade jag lite extra noga var jag satte fötterna.
Men det är fantastiskt att ge sig ut i naturen på detta sätt tillsammans med ett gäng trevliga människor och solen skiner.
Nu ska jag iväg och träffa andra trevliga kompisar och spela tennis.

lördag 23 juni 2007

Bröllop och inte bröllop, Eu och trafik

Så är då midsommardagen snart till ända. Betydligt bättre väder än igår. Själv har jag njutit i solen med en bok. Jan Guillous Tjuvarnas marknad.

Midsommar är ju en bröllopshelg. Och Borås tidnings första sida på nätet pryds av en ny äkta man. Elfsborgs Anders Svensson har gåt sta och gift sig.

Annars har inte särskilt mycket mer hänt sedan i morse. Fler riskerar att dö i trafiken än man räknat med, vilket inte är särskilt upplyftande. Redan har fem personer omkommit i trafiken och tre till sjöss. (SvD, DN) Hoppas alla tar det lugn hem i morgon så att olyckskorparnas spådom kommer på skam.

Detaljerna i det nya Eu-fördraget har presenterats (SvD). En av punkterna är just att det ska kallas fördrag. En annan punkt som försvunnit är att EU inte ska föra tankarna till en stat. Det är bra. Likaså att de folkvalda, både EU-parlamentet och de nationella parlamenten, ska få mer att säga till om. Idag fattas många beslut just mellan ministrar bakom stängda dörrar. Sveriges utgångspunkt att inte försvåra utvidgningen och som vi också verkar ha fått gehör för tycker jag också är viktig. Jag tror att EU är en garant för ett stabilt Europa där fler stater får en chans att komma med. Till exempel länderna på Balkan.
V och mp har förstås gått ut med krav på folkomröstning. (SvD)Men där tycker jag de har fel. Det är riksdagen som ska besluta om ett nytt fördrag.

En annan fråga som också finns bland dagens nyheter är att en flicka fått asyl på grund av att hon riskerar att giftas bort. (DN, SvD) Det är migrationsdomstolen som fattat detta beslut i enlighet med den nya lag som handlar om förföljelse på grund av kön. Den domen borde kunna innebära att fler kvinnor som riskerar att utsättas för förföljelse även från sin familj skulle kunna få uppehållstillstånd. Även om det inte direkt gäller giftermål. Ska bli intressant att se vad som händer i fortsättningen.

Nu ska jag återgå till boken. I morgon är det långvandring som gäller. Hoppas vädrets makter står oss bi.

Midsommarnattens händelser


Midsommarnatten är avklarad. Och inte drömde jag om min tillkommande. Men jag hade ju inte plockat sju sorters blommor heller. Vem ville göra det i ösregnet förresten.
Jag tror inte jag varit med om en sådan midsommarafton när regnet utan uppehåll stundtals öste ner.

Idag regnar det inte i alla fall. Åtminstone inte nu. Nu skiner solen lite grann till och med. Och koltrasten fortsätter att sjunga i grantopppen.

Annars verkar det ha varit en stökig midsommarafton ute i stora vida landet med både dödsolyckor i trafiken och bråk även om det tydligen inte varit några allvarligare våldsbrott. (DN, Svd)
Men det är märkligt att människor sätter sig i bilen och kör trots att de druckit. Risken finns väl att många fler sätter sig i bilen idag trots att alkoholen inte hunnit gå ur kroppen.

Jag tycker att förslaget om alkolås i alla nya bilar och förbud mot så kallad eftersupning är bra.
Det föreslog folkpartiet redan hösten 2005 i en riksdagsmotion. Vårt förslag var dessutom att det skulle införas i alla nya bilar från och med 2010. Det är glädjande att nu c och kd följer efter. (SvD)

Men i Borås var det lugnt. (BT) Jag tror det kan bero på att de flesta boråsare åkt någon annanstans. Till Varberg eller någon annan kustort. För inte är det väl så att boråsaren är lugnare och stillsammare än andra?

Karin Thunbergs kolumn (SvD) med funderingar kring helgens skuggsida är väl läsvärd. Skuggsidan är inte bara bråk och trafikolyckor.
Just det här att alla förväntas vara glada och lyckliga och tillsammans. Det är inte så alltid . Det finns många ensamma människor i vårt land som inte kommer i närheten av ett dukat långbord med sill och snaps och jordgubbar och massor av goda vänner.
Därmed inte sagt att man inte ska fira midsommar. Jag tycker vi ska bevara traditioner. Men midsommaren är lite för överreklamerad. Det gäller för övrigt alla andra helger också. De ensamma blir ännu mer ensamma på helger.
Kanske dags att tänka om på många sätt. Även om det inte är så lätt om man känner sig ensam så kan man ändå göra det trevligt för sig själv.
Laga mat man tycker om och läsa en god bok.
Men det är också viktigt att de som planerar ett midsommarfirande kan tänka efter om de känner någon som de tror kommer att sitta ensam hemma i midsommar.

Den stora händelsen under midsommarnatten är dock att EU.s statschefer har kommit överens. (SvD, DN)Återstår att se vad de kommit fram till. Men att det behövs en konstitution inom EU där spelreglerna specificeras vad EU ska göra och inte göra är är odiskutabelt.

Till sist innan jag går ut i solen som just nu skiner.

I gårdagens blogg hamnade jag bland aboriginer, Australiens ursprungsbefolkning. Det är allmänt känt att vi västerlänningar har behandlat jordens ursprungsbefolknigar mycket illa när vi befolkat deras ursprungsländer. Det gäller även indianer i Nordamerika och vi svenskar har inte heller behandlat samerna väl.

Efter några kommentarer till min blogg har jag läst på lite mer om aboriginer idag. Bland annat hittade jag denna hemsida. Den är läsvärd och ger lite mer förståelse varför en åtgärd riktad just mot aboriginerna kan ses som rasistisk.
Aboriginerna har ända sedan de första euroéerna steg iland i Australien förföljts och mördats.
Även om de förhållanden som råder i de områden som befolkas av aboriginer inte är acceptabel. Främst ur barnens synpunkt.
Men man kan också fråga sig vem som förde med sig hårdporr och alkohol.
Men jag tror mer på både upprustning av områden och skolgång för barnen än på förbud. Men som alltid är arbete det allra viktigaste. Får väl följa vad som händer.

fredag 22 juni 2007

Glad midsommar - trots allt

Vaknade kl 5 i morse. Och hörde hur det skvalade utanför. Det var bara att somna om. Vaknade en timme senare. Likadant. Tänkte jag läser en stund. Men somnade om. Klockan 8 var det väl i alla fall dags att stiga upp. Trots regnet.

Enligt väderprognosen blir det väl inte bättre under dagen. (DN)Men midsommar är det i alla fall.

Och koltrasten har varit igång hela morgonen.

Hoppas alla får en bra och lugn midsommar. Tyvärr följer ofta misshandel och bråk i festens spår. Märkligt egentligen. När man ska ha trevligt så blir det tvärt om. Fast man brukar ju säga. Där vinet går in går vettet ut.

Och vill det sig riktigt illa kan den som utsätts få men för livet. Ett exempel är Joakim som fick allvarliga skador men som inte blev mottagen på sjukhuset och vars förövare blev frikänd. (SvD)Eftersom jag inte har alla detaljer så kan jag ju inte avgöra om han har bemötts på ett riktigt sätt av alla myndigheter. Men konstigt är det i alla fall. Det som är mest märkligt är om inte sjukhuset tar emot en person som är blodig i hela ansiktet.

Förra veckan skakades Kina av uppgifter om att det fanns människor, vuxna och barn, som arbetade som slavar i ett tegelbruk. Det är lokala politiker som har de drivande och polisen har tittat på. Men många kineser har blivit upprörda och till och med statliga medier fördömer det hela. Nu pågår en jakt för att straffa de ansvariga. (DN)

Det förestående OS i Kina kan bidra till att det sätts press på Kina att göra upp med sådana här företeelser. Liksom att ta tag i frågan om mänskliga rättigheter. Även om de har långt kvar. Men som jag skrivit tidigare. Jag tror inte på bojkott utan dialog är bättre.

Jordens ursprungsbefolkningar, det vill säga de som funnits ursprungligen i länder européerna tagit makten, har aldrig haft det lätt. De har blivit hänvisade till reservat och särskilda områden.
I dagarna har aboriginerna, Australiens ursprungsbefolkning, hamnat i fokus. (SvD)

Den australiske premiärministern har beslutat att införa totalförbud mot alkohol och hårdporr i det område som befolkas av aboriginer. Centralstaten tar över makten under fem år.

Anledningen till totalförbudet är att barn utnyttjas sexuellt av de vuxna. Det är fattiga områden, tättbefolkade och där arbetslösheten är stor. Förutom förbud mot porr och alkohol ska socialbidragen öronmärkas till hälften till mat och delar knyts till barns närvaro i skolan. Det är för att värna barnen man inför detta säger premiärmininstern.

Men inte oväntat har förslaget mötts med kritik. (DN) Att det är rasistiskt eftersom det bara vänder sig till en folkgrupp. Jag är väl beredd att hålla med.

Visst håller jag med om att det är viktigt att värna barnen. Men hur skulle det vara om man började i andra ändan och såg till att aboriginerna fick en drägligare tillvaro. Att i stället för att börja styra vad socialbidraget ska gå till, ge dem möjlighet att jobba i stället.

Nu ska jag fortsätta och städa lite innan jag börjar mitt midsommarfirande. Men jag tillönskar alla en glad midsommar trots regn. Det finns i alla fall jordgubbar, färsk potatis och sill. Plus blåklint.

torsdag 21 juni 2007

Inte mycket positivt

Idag är det ont om positiva nyheter.

Ett hemskt polismord utfört av en psykiskt sjuk man som tidigare mördat en man och fått fängelsestraff. Han borde väl ha fått psykisk vård i stället. Ännu ett bevis på en undermålig psykvård och där polisen får agera transporttjänst. Polisen har ett svårt jobb och samtidigt som man sörjer en arbetskamrat så måste man fortsätta att arbeta på ett seriöst sätt både med att utreda mordet men också annan brottslighet. Jag tänker på både dem som drabbats direkt och indirekt. (DN, SvD)

En pappa har dömts till sex års fängelse för övergrepp på sin dotter sedan hon var 8 år. (DN)
Jag håller fast vid vad jag skrivit tidigare. Hur kan man göra så mot sitt eget barn. En del borde inte få bli föräldrar.

Louise i Vetlanda blev också utsatt för sin pappas övergrepp utan att någon grep in. Nu har dock även politikerna fått "betala" för att man inte ingrep. (DN, SvD)Socialnämnden fick inte ansvarsfrihet från kommunfullmäktige. Och politikerna avgår. Enligt uppgift ett tämligen unikt beslut att inte ge en nämnd ansvarsfrihet. Det är dock ett beslut som är tänkvärt. Alla politiker, även fritidspolitiker, måste vara medvetna om sitt ansvar. Att inte bara låta tjänstemannaförslag passera okritiskt.

Flera trafikolyckor med allvarligt skadade. Och fler lär det bli enligt statistiken. (SvD) Ytterligare åtta personer kommer att ha omkommit om årets midsommartrafik följer statistiken. Dystra framtidsutsikter. Förhoppningsvis blir det inte så. De som ger sig ut på vägarna tar det lugnt och framförallt väntar tillräckligt länge på midsommardagen så att alkoholen hunnit gå ur kroppen.

Som botten av allt elände. Vädret ska bli kass i midsommarhelgen. Ösregn i Västsverige. (SvD)

Det var ingen kul läsning i dagens nättidningar. Men jag får väl sätta igång och göra något positivt själv. Som att städa. Vilket jag inte tycker är så särskilt kul. Men nu måste jag göra det. Så med jordgubbar och sill ska nog midsommarhelgen bli bra ändå. Och en långvandring på söndag.

onsdag 20 juni 2007

Barnporr - en vämjelig företeelse

Det finns ett positivt inslag i den nu uppdagade barnporrhärvan. Att huvudmännen har gripits. (SvD). De som har framställt filmerna. De som har använt flickor i 10-13-års åldern för att tillfredsställa vuxna män. Annars är det bara fruktansvärt. Övergreppen på flickorna. Att det är två lärare som är inblandade och en idrottsledare. Personer som barn ska känna tillit till.

Detta för med sig så mycket. Inte bara den frustration föräldrar som har barn som haft dessa lärare måste känna. På lång sikt kommer det också att innebära att man blir mer rädd att anställa manliga lärare i lägre klasser och i förskolan.

Det som också är skrämmande att det finns en hemsida, som är laglig, som förhärligar pedofili. Där man påstår att de som är pedofiler ofta inte själv begår övergrepp. Där påstås också att barn skulle vilja ha sex av egen lust. På lika villkor. Men ett barn kommer alltid i underläge jämfört med en vuxen. Fråga flickorna på filmerna. Den skriver också att acceptansen till pedofili har ökat.

Sidan är vämjelig. Men i yttrandefrihetens namn finns den kvar. Hoppas någon snart hittar något som gör att den blir olaglig.

Datorer på gott och på ont

Visserligen är jag lite av en datanörd. Men att bota ångest via datorn är jag tveksam till.

I vilket fall så pågår det försök med kognitiv terapi i Stockholm för att bota panik och social fobi, tydligen med bra resultat (DN, SvD). Så jag får väl inte döma ut det från början. Om det hjälper så är det bra. Både billigare och bättre och förhoppningsvis kan man undvika mediciner.

Det jag är skeptisk till är just att datoranvändandet i sig kan skapa ensamhet och ångest. Risken finns att man bara lever genom datorn och på så sätt stärker den sociala fobin. En dator kan aldrig ersätta mänskliga kontakter. Så jag tror att man måste vara uppmärksam vem som får vården via dator. En som redan "tröstar" sig med att surfa på Internet ska nog inte erbjudas vård därigenom också. Men detta är min egn helt ovetenskapliga uppfattning.

Att regeringen ska utreda spelmarknaden och spelmissbruk tycker jag däremot är bra.(SvD, DN) Och att den aggressiva marknadsföringen som lockar människor att spela ses över.

Internetspel och andra spelformer som innebär att man får resultat direkt har inneburit en helt annan dimension. Förr lämnade man in sitt tips inför lördagens fotbolsmatcher och så fick man vänta. Nu kan man satsa på nytt direkt på något annat om inte Fru Fortuna var snäll. Risken för att hamna i spelberoende är mycket större. Och människor lockas in på Internetspel genom gratiserbjudande. Jag tog upp frågan i en motion under min riksdagstid. Läs den här.

Idag igen - barn som far illa

Barn är vår framtid. Både här och i världen. Varför finns det de som behandlar barn illa?

I gårdagens Uppdrag granskning drogs historien om Bobby upp igen. Hur kan en mamma göra så mot sitt barn. Ofattbart.

Aktuellt visade bilder från ett barnhem i Irak där barnen låg nakna fastspända vid sina sängar. Totalt utmärglade. (SVT, DN, SvD) Mat hade funnits i huset men deras vårdare hade sålt denna för egen vinning. Enligt samma reportage är två miljoner av de fyra miljoner som är på flykt från Irak barn. Hur man än vänder och vrider på det så är det alltid barnen som far mest illa i krig. Sår som sitter kvar hela livet.

En barnporrhärva har nystats upp och åtta misstänkta har hämtats till förhör hos polisen. (SvD, DN). Däribland en lärare från Göteborg som undervisar barn mellan 6 och 11 år. (DN, GP). Förmodligen har han inte förgripit sig varken på barnen i skolan eller några andra barn. Men han har tittat på bilder som med allra största sannolikhet (har fått påpekat tidigare att det finns tecknade bilder) har inneburit att barn utsatts för övergrepp. Jag kan inte förstå hur man tänker. Läs min tidigare blogg eller min debattartikel i BT.

Det är dags att börja fokusera på barns situation. Och då menar jag alla barn. Både här hemma och ute i världen. Det är de som kommer att förvalta moder jord vidare. Barn som utsätts för övergrepp, antingen det är av en pedofil eller i ett grymt krig, kommer att fortsätta på samma väg själva.
Lokalt i Borås kan vi jobba för fler familjecentraler och att ett barnahus kommer till. Varför inte utbilda alla politiker i barnkonventionen? Så att barns bästa alltid kommer med i alla politiska beslut. Det finns mycket att göra med enkla medel.

tisdag 19 juni 2007

Barn och grannar och datorer

Koltrasten fortsätter att kvittra nästan dygnet runt.

Tiger Woods och hans svenska fru har fått barn. (SvD, DN) Och förre migrationsministern Barbro Holmberg har blivit mormor. Grattis Barbro! Nu är du också mormor. Jag vet att du har längtat.

Mera barn.
Ett par cyklade vättern runt med ett treårigt barn på en specialbyggd cykel. (SvD, DN) Hur kan man bara komma på idén att utsätta ett barn för detta. Barnet var kraftigt nedkylt under natten. Och barn ska springa omkring inte sitta på en cykel i 30 mil. Barnmisshandel. Funktionärerna borde ha tagit ekipaget av banan omedelbart. En del borde inte få bli föräldrar.

Ännu mera barn
I en rapport som Rädda barnen och Socialstyrelsen presenterar idag framkommer det att barnens åsikter ofta försvinner bort i domstolar när det gäller umgängestvister.

Rapporten följer upp hur barn upplever umgänget med en förälder tillsammans med en kontaktperson. Enligt DN är det en dyster läsning. Jag har inte läst rapporten men ska göra det.

Det är alldeles för ofta som barnen glöms bort i vårdnads- och umgängestvister. Barnens åsikter måste få komma till tals. Sedan vet jag att det finns fall där föräldrar gör allt vad de kan för att smutskasta den andra parten för att själv få barnen på sin sida.

Det här är inte lätta frågor. Men varför ska det vara barnen som kommer i kläm när vuxna inte kan hålla sams.

Till sist.
Bloggande i all ära. Men ibland går det för långt. När man i bloggar skvallrar om sina grannar. (SvD)
Har inte kollat, men det kanske är någon som har synpunkter på vad jag gör eller inte gör. Fast i så fall hoppas jag han eller hon säger det till mig i stället för att skriva det på en blogg. För visst kan de ha synpunkter på min präskragegräsmatta. Men den ska få vara kvar till efter midsommar.

Skulle aldrig komma på idén att hänga ut mina grannar på nätet. Även om jag är datanörd. Lite i alla fall. Så datorn kan aldrig ersätta den personliga kontakten. Även om datoranvändandet ökar enligt SCB. Särskilt bland de äldre. (DN)

måndag 18 juni 2007

Kärlek och medicin

Undrar just vad en koltrast som sitter i trädtopp och kvittrar nästan dygnet runt har för problem. Har den inte träffat den rätte ännu? Eftersom kvittret återkommer år från år så måste det väl vara samma stackare som på nytt prövar lyckan. Fast jag vet ju inte hur de har det i fåglarnas värld.

I människornas värld finns det hjälp att få om man har problem med kärleken. Hittar man ingen på jobbet eller på krogen så kan man alltid pröva lyckan på nätet. (DN) Och många lyckas. Själv har jag inte testat.

Den som har andra problem med kärleken, mer fysiska sådana om ni förstår vad jag menar, kan ju också få hjälp. Men det gäller att veta vad man sköljer ned sin Viagra med. Norska forskare har konstaterat att med grapefrukt-juice finns det vissa risker. Både för hjärtinfarkt och kärlkramp. (SvD)

Dessa norska forskare har för övrigt konstaterat att det finns många andra naturläkemedel som man vet väldigt lite om hur de fungerar ihop med vanliga mediciner. Fast grapefrukt-juice är väl inget naturläkemedel.
Det säkraste är nog att försöka hålla sig borta från både naturläkemedel och mediciner så långt det går.

Apropå medicin eller i alla fall något åt det hållet. Har någon försökt sätta dit ett plåster eller kompress mitt på sin egen rygg. Jag lovar att det inte är lätt. Jag fick nästan slå knut på mig själv.

PS. Verkar som om koltrasten nu får svar från en annan trädtopp.

Miljö eller trafiksäkerhet- bara att välja

Aldrig får man vara nöjd. Nu får man välja mellan miljö och trafiksäkerhet.

Idag handlar DN-debatt om att många miljöbilar inte har en acceptabel säkerhetsnivå. Det är Björn Eriksson, ordf NTF och Anders Sundström, VD för folksam som tar upp denna problematik. (SvD)De påtalar att att det saknas antisladdsystem och effektiva whiplashskydd. Och bältespåminnare.
Fast det sistnämnda borde väl inte behövas. Jag har ingen bältespåminnare men när jag sätter mig i bilen, antingen som förare eller passagerare, är det första jag gör att sätta på mig bilbältet. Det går automatiskt. Jag skulle känna mig naken annars.

Men det är egentligen samma sak som att man måste sätta ut gupp för att bilarna ska köra saktare. I stället för att alla tar ett eget ansvar när de ser en skylt med 30 km i timmen och skylten lekande barn.
Nåväl. Det var en utvikning. Jag håller med artikelförfattarna att det borde även ställas säkerhetskrav på de miljöbilar som subventioneras.

Jag håller även med om att skattereglerna för förmånsbilar behöver ses över. Att beskatta säkerhetsutrustning extra är kontraproduktivt. Att göra bilarna säkrare måste väl premieras inte straffas. Riksdagen har fattat beslut om att alkolås inte ska förmånsbeskattas extra. Det är ett litet steg på vägen.
Redan hösten 2004 lyfte jag frågan i riksdagen. Jag var nog först att uppmärksamma det hela. Men dåvarande finansminister Pär Nuder visade kalla handen för ett sådant förslag. (Läs fråga och svar här) Sedan motionerade jag men fick avslag.
Men som tur är finns en annan majoritet nu som tänker rätt, även om jag inte själv fick uppleva glädjen att få en motion bifallen. Förhoppningsvis tar regeringen till sig också de förslag som presenteras i DN idag.

Sedan måste också frågan om mobiltelefoner redas ut. Det borde åtminstone vara förbjudet att prata utan handsfree.
Allt måste göras som går för att förbättra trafiksäkerheten. Att bara sätta ut röda kors utmed vägarna skapar ingen nollvision i trafiken. Läs min kommentar till detta.

söndag 17 juni 2007

Här hemma och ute i världen

Jag har varit inne förr på rubriker som blir missvisande. Idag har SvD lyckats med ytterligare en. "M och C eniga om tidigare skolstart". Av rubriken att döma kan man tro att det bara är de två partierna som tycker det. Men hela sanningen är ju att folkpartiet drivit frågan om tidigare skolstart sedan 1997. Och när man läser artikeln finns ju hela historien med. Sist i artikeln!!

Att rubriker "skruvas till" tycker jag är ok. Det behövs för att väcka uppmärksamhet. Men att förvränga eller utelämna viktiga fakta är inte ok. Många läser bara rubriker. För tyvärr är det så i vårt informationssamhälle. Man måste sovra.
Nu till själva sakfrågan. Barn är nyfikna på att lära sig och den nyfikenheten måste man ta till vara. Sedan att alla inte lär sig lika fort får man lösa med mer stöd och hjälp.

Dessutom tror jag att förskolebarnen redan idag talar om att de går i skolan. I fredags hämtade jag mitt största barnbarn som ska börja förskoleklass till hösten. Nog pratar han om att börja skolan och redogjorde noggrannt för besöket i bamba (matbespisningen) de gjort samma dag.

Annars handlar nyheterna denna dag till stor del om krig och terror och attentat ute i stora vida världen. I Palestina hotar inbördeskrig och den Palestinske presidenten Mahmoud Abbas gör vad han kan för att stänga ute Hamas från en krislägesregering . (DN) Och Israel planerar att krossa Hamas (SvD, DN). I Afghanistan har fem självmordbombningar ägt rum på tre dagar. I en av dem var svenskar i närheten. (DN, SvD)
Och i Jordanien sitter irakiska Sally, 10 år, och drömmer om att få komma till Sverige. (DN)Till Irak kan hon och hennes familj inte återvända och i Jordanien lever de ett liv som om de inte fanns. Ingen rätt till arbete, sjukvård, skolgång eller över huvud taget rätt till ekonomisk hjälp. Vad kommer att hända med dessa barn? Risken finns att de för hat och hämnd vidare.

I GP finns idag artiklar om barn som omhändertagits enligt lagen om LVU. En kille som har hamnat snett i samhället är Miro. På frågan varför han började ta Rohypnol svarar han att han inte kan sova på nätterna. Han vaknar av mardrömmar och hör bomberna falla i krigets Bosnien. Hur många barn och unga bär med sig hemska upplevelser som de inte fått bearbeta?


(Artiklarna om omhändertagna barn är intressanta i sig om hur ungdomarna blivit behandlade. )
Bilden är från Sarajevo i Bosnien. Tagen 2004

När jag läser de här artiklarna är jag glad att jag är född och uppvuxen i ett fritt Sverige. Sverige är ett fantastiskt land. Vi har en allemansrätt som gör att vi kan röra oss fritt i naturen. Vi har stått utanför krig i många år. Vi har mycket att vara tacksamma för.
Med tanke på att barnen som flytt från Irak till Jordanien inte får gå i skolan alls så kan frågan om ett års tidigare skolstart verka banal. Eller om ansiktskrämerna motverkar rynkor. Eller till och med om man ska ha en gemensam äktenskapslag.

Jag menar inte att man inte ska lyfta dessa frågor men någonstans kan man försöka ha i bakhuvudet att det finns en annan värld utanför Sverige där många människor far illa.
Det minsta vi kan göra är att ta emot de flyktingar som kommer hit på ett värdigt sätt. Men också påverka övriga världen att göra det samma.

lördag 16 juni 2007

Mc-olyckor, ledgångsreumatism och föryngringskräm

Jag har varit synnerligen slö idag. Åkte ner till stan och dansade kring en, en vecka för tidig, midsommarstång. Vacker var den i alla fall med massor av blommor.

Har i alla fall köpt en vattenkanna. Den gamla har blåst bort. Fast just nu öser regnet ner så jag slipper vattna.

Så mycket av större intresse har inte hänt idag. Det har varit en svart dag i trafiken, vilket är tragiskt. Flera mc-olyckor och flera döda under dagen. (SvD, DN)

Jag kan inte låta bli att igen påpeka att det förmodligen behövs mer utbildning och att de som sätter sig på en motorcykel måste tänka sig för. Många motorcykelförare sköter sig säkert exemplariskt men det finns många som utsätter både sig själv och andra för risker.

Ett intressant rön som presenteras i DN idag är att alkohol motverkar ledgångsreumatism. Varför vet man inte men måttliga mängder lär vara bra. Min mamma hade reumatism och hon gick också bort på grund av detta. Och ledgångsreumatism lär vara ärftligt. Därför kan jag med gott samvete jag ta mig ett glas vin eller två. Då kanske jag slipper den förhatliga sjukdomen .

Något helt annat mindre allvarligt är att det inte finns bevis att det är med sanningen överensstämmande att krämer som utger sig för att motverka rynkor verkligen gör det. (DN)

Jag har aldrig trott det heller men lik förbaskat använder jag sådana krämer. Motivet är nog att jag ändå måste smörja in ansiktet och då kan jag väl lika gärna göra det med krämer som säger att de motverkar rynkor. Det blir ju inte sämre i alla fall.

Sjukskrivningar och nätsprit

Lördagsmorgon och jag sätter nästan morronkaffet i halsen igen.

Från regeringen har läckt ett förslag om fler karensdagar, både en andra direkt och fler senare, och något annat diffust om hur man ska hantera sjukskrivningar. (SvD, DN, Aftonbladet)Jag är glad att folkpartiledaren Lars Leijonborg har ifrågasatt förslaget som trots allt bara är ett arbetsmaterial. Och jag har bara referat från media att gå på. Media lyfter ofta fram det som är negativt. Det kan finnas kloka saker också i förslaget.

En sak som dock står i artikeln och som även jag tycker är viktigt är att kärnpunkten är att tidigt pröva arbetsförmågan. Och att starta en tidig rehabilitering.

Det som behövs är mer flexibilitet när det gäller att se till arbetsförmågan. Det måste finnas möjlighet att kunna jobba bara en liten del. Om det så bara är 10 %. Som kanske så småningom kan ökas. Jag har träffat personer som blivit förtidspensionerade mot sin vilja och så får det inte heller vara.
Idag pågår enligt dagens GP (saknar länk) ett arbete på Socialstyrelsen för att ta fram riktlinjer för vad läkarna ska ange i sina utlåtanden. Det kommer inte att räcka med bara ett intyg att man inte kan jobba utan det ska framgå vilka arbetsmoment man inte kan göra.

Att snabbt kunna komma tillbaka till arbetslivet, efter förmåga , tror jag är värdefullt både för den enskilde och för samhället.
Men sjuka människor ska inte till varje pris jagas tillbaka till ett arbete som han eller hon inte klarar av. Det tror jag inte heller är regeringens avsikt. Och människor ska inte hamna mellan stolarna mellan arbetsförmedlingen och försäkringskassan vilket händer rätt ofta idag. Försäkringskassan säger att personen är frisk medan arbetsförmedlingen hävdar att han eller hon är för sjuk för att stå till arbetsförmedlingens förfogande.

Nog om sjukförsäkringen idag. Återkommer säkert.

Nätspriten skapar fortfarande rubriker i media. (DN) Dubbel baksmälla kan de som importerat vin från Spanien räkna med. Dels från vinet om det tas i för stora mängder men också genom en räkning från Skatteverket på skatten för vinet. Har de redan betalat spansk skatt får de dessutom betala svensk skatt. Inte bara dubbel baksmälla alltså utan också dubbel skatt.

Fortfarande är alltihop väldigt luddigt vad som gäller. De som fått spriten beslagtagen slipper dock inte undan skatt. Jag är dock lite fundersam över den stora apparat som tydligen satts igång för att jaga privatimportörer genom utländska myndigheter. Visst ska man stå för det man gjort, men att i efterhand jaga brottslingar som förmodligen handlat i god tro känns lite tveksamt och förmodligen kostsamt.
Men självklart ska de som efter domen köper sprit på nätet betala rättmätig skatt.

fredag 15 juni 2007

Blandning av ny fp-ledare, alkolås och rasism

Idag kommer valberedningens förslag till ny partiledare för fp. Inte oväntat blir det Jan Björklund. Jag tror att det kommer att bli mycket bra. (DN, SvD) Dessutom har han ju rötter i Sjuhäradsbygden. Men det är landsmötet som väljer även om jag inte tror det händer några stora sensationer. Lycka till vill jag säga. Bild från torget i Borås.
Jag tycker bara att det är trist på det sätt som Lars Leijonborg tvingades avgå. Han har gjort ett bra jobb som partiledare och också tror jag som samarbetspartner i alliansen. Jag hoppas verkligen att han stannar kvar som minister.

Annat som står att läsa på tidningarnas hemsidor idag är att NTF kräver alkolås i alla bilar. (SvD) Med tanke på att det är många oskyldiga som drabbas idag när personer med alkohol i kroppen sätter sig bakom ratten så är det inget orimligt krav. Även om det säkert finns de som säger att det hjälper inte. Man kan komma runt det genom att be någon annan blåsa. Hur nu någon kan vara så korkad att han eller hon gör det. Man hjälper ju inte den som har alkoholproblem.

Att sätta in alkolås i alla bilar tar tid. Men så länge måste de som åker fast för rattfylleri få hårdare straff, alkolås i bilen och framförallt vård för sitt missbruk. Läs mer i folkpartiets motion från 2005.

En dom som säkert gläder många även om den kommer många år för sent, närmare bestämt mer än 40 år, är den mot en ku-klux-klan medlem som dödat två svarta medborgarrättskämpar. (SvD)

Det är roligt när rättvisan slutligen segrar. Men denna dom påminner också om den alltmer tilltagande rasismen och nationalismen som gror i Sverige.
Måtte det aldrig gå så långt som till mord. Men risken finns om inte dessa mörka strömningar stoppas nu innan det är för sent. Något att tänka på.

Kommunfullmäktige Borås - en segdragen historia

Kommunfullmäktigemötet igår kväll blev halvlångt. Men det kunde blivit kortare. Ibland känns debatten som en debatt för debattens egen skull. Om än stundatals ganska roande. Tomas Eriksson (mp). Du lättar upp tillvaron en del. Tyvärr finns det också en del inslag som inte borde vara där. Personpåhopp och helt ovidkommande uttalanden.
Tekniken lämnar dessutom mycket övrigt att önska. Men till oktobersammanträdet ska det vara fixat. Men det tror jag så mycket jag vill på. Tidpunkten för genomförandet har skjutits på framtiden ett antal gånger.

Om mötena sändes på web-TV, vilket flera motionerat om, kanske tonen och framträdandena skulle bli annorlunda. Och genomtänkta. Visst är det bra att tala fritt ur hjärtat men ibland är det nog bra att ha ett längre anförande neskrivet på papper. Och varför inte någon form av tidsbegränsning.

En fråga som diskuterades länge var den om hemlösa och vräkningar av barn. Jag tror inte det egentligen finns någon skillnad mellan partierna när det gäller vad vi tycker om vräkning av barn. Ingen tycker att man ska ställa barnfamiljer på gatan utan tak över huvudet. Där måste samhället gripa in och helst jobba med förebyggande arbete. Men sossarna ville, som en envis åsna, att vi skulle besluta om att familjer med barn inte ska vräkas i Borås även om man med ett sådant uttalande då skulle bryta mot lagen. Se artikel i BT.

Folkpartiet har bland annat motionerat i riksdagen om att det behövs en förändring av lagen så att socialtjänsten kan gripa in tidigare och ta hand om en familjs ekonomi för att undvika att barn blir utan tak över huvudet. Men som självklart avslogs av s-majoriteten.

Men jag gick inte in i debatten eftersom jag inte hade förberett mig ordentligt . Trodde väl inte att Anders Österberg (s) skulle föreslå att vi ska bryta mot lagen. Och så ska vi ju inte diskutera riksfrågor i fullmäktige. Men ibland finns det gränsfall. Men hade det funnits tillgång till en dator i fullmäktigsalen med internet hade jag lätt kunnat kolla fakta. Hoppas att det kommer.

Förhoppningsvis tillsammans med den nya högtalaranläggningen.

torsdag 14 juni 2007

Mörkermännen i Vatikanen slår till

Vatikanen visar sitt rätta jag. Ett märkligt beslut att dra in bidrag till Amnesty trots att de tydligen aldrig givit några pengar dit. (SvD)
Men ännu märkligare är orsaken. Att Amnesty skulle förorda fri abort. Det amnesty sagt är att de försvarar rätten till abort om det finns fara för kvinnans liv eller om hon utsatts för våld eller incest. En försiktig ståndpunkt för en organisation som ska verka över hela världen men en början.

Jag har så svårt att förstå den katolska kyrkans hållning till aborter (och preventivmedel för den delen också). Självklart är en abort aldrig en bra lösning. Och det får inte användas som preventivmedel. Men illegala aborter där kvinnors liv riskeras är en ännu sämre lösning. Enligt WHO dör cirka 70000 kvinnor varje år till följd av osäkra aborter.
Är det månne på grund av att det är män som styr inom den katolska kyrkan som man inte ser problemen.
Helt klart är att det finns många mörka krafter att kämpa mot.

Vad hände egentligen

Idag offentliggörs katastrofkommissionens granskning av de s k tsunamibanden. Men Lars Danielsson går ut och vidhåller sin ursprungliga version på DN-debatt. Sann eller inte men jag håller med honom att fokus har hamnat fel. Det viktiga är hur man undviker att något sådant händer i framtiden. (DN, SvD)

Men när uppgifter inte hänger ihop. När man sent omsider hittar nya band på e-postkommunikation mm som påstods att de inte fanns. När det gick alltför långsamt att komma igång med hjälparbetet och ministrar fortsatte att fira jul som om inget hänt. Då får man finna sig i att bli granskad.
Och tyvärr är det så att media ofta väljer att skriva om det kontroversiella och uppseendeväckande i stället för att skriva om sakfrågor. För det är det läsarna vill ha. (Läs min blogg från i förrgår)
Danielsson avslutar sin artikel med att han och många med honom inte förstod omfattningen av det som hände förrän för sent.
Men jag tror många förstod. Jag gjorde det i alla fall. Smygtittade på varje nyhetssändning på TV från tidiga morgonen. Att jag "smygtittade" berodde på att mitt barnbarn var på besök och jag ville inte han skulle se de hemska bilderna.

Varför just Danielsson får kritik är att i hans arbetsuppgifter ingick det att bedöma vad som är viktigt och inte viktigt. Och informera statsministern. Jag tycker dessutom att om han insett allvaret inte borde ha haft tid att gå in på andra hemsidor. Utan borde ha koncentrerat sig på den uppgift han hade för stunden.

Få se vad kommissionens rapport innehåller.
Det är viktigt att gå vidare och se till att krissituationer behandlas på ett bra sätt i framtiden.
Men kvar kommer alltid att finnas frågan vad hände egentligen och finns det någon hund begraven.

Förse besprutade bär med varningstext

Jag gillar jordgubbar jättemycket. Det är sommar. Men de ska inte vara giftiga. Hellre då en rutten jordgubbe i kartongen. Eller ingen alls.

Men nu ska de svenska jordgubbarna besprutas eftersom odlingarna hotas av en svampsjukdom. (SvD, DN, Aftonbladet) Utvärderingen av ämnet är inte klarlagt inom EU . Men Danmark har gjort en egen utvärdering. Där är ämnet belagt med stora restriktioner eftersom det kan vålla skador på ofödda barn och orsaka långsiktiga effekter för vattenmiljön.

Jag förstår inte hur man kan godkänna ett sådant bekämpningsmedel utan vidare.

Jag tänker i alla fall inte köpa jordgubbar om jag inte vet hundraprocentigt att de inte är besprutade. Hur nu det ska gå till? Besprutade bär borde förses med en varningstext. Särskilt med tanke på de ofödda barnen.

onsdag 13 juni 2007

Dubbelkorkat

Korkat 1.

Läser att två anställda vid Migrationsverket friats av tingsrätten i Mölndal trots att de handlat alkohol på en avvisad mans boardingcard. (DN, SvD) De två männen skulle se till att denne man kom på flyget. De åtalades för tjänstefel vid myndighetsutövning. Men tingsrätten friar eftersom de inte ansågs utföra myndighetsutövning när de handlade den tullfria spriten och vinet och cigaretterna.
Var de inte på tjänsteuppdrag hela tiden tills mannen kommit ombord på planet? För de måste ju ha handlat innan denne gick ombord. Jag förstår inte domen. Men de kanske skulle ha åtalats för bedrägeri i stället. För det är ju just vad de varit skyldiga till. Genom att använda en annan persons boardingcard.

Men även om den nu juridiskt sett skulle vara riktig med tanke på åtalet hoppas jag att dessa två män inte jobbar kvar på Migrationsverket. Handlingen tyder ju på att dessa är synnerligen omdömeslösa. Och omdöme är en viktig egenskap när man jobbar på ett sådant ställe som Migrationsverket där utsatta människors hela framtida liv avgörs.

Korkat 2

Träffade idag en kvinna på Vuxenskolans utbildning Substral (följ länken här och välj Borås och projekt) i Borås. Hon kommer från Afghanistan och är i 55-års åldern. Utbildad sjuksköterska och sjukgymnast i hemlandet. Har praktiserat inom äldrevården här och fått goda omdömen.
Förmodligen skulle hon behöva en kortare utbildning för att kunna jobba som sjuksköterska eller sjukgymnast här i Sverige. Eller en undersköterskeutbildning. Men hon är för gammal för att få studera.
I stället för att jobba och kunna försörja sig själv så går hon nu och läser svenska.

Det kommer hit människor med färdiga yrkesutbildningar som vi inte behöver betala ett öre för. Möjligen en mindre kostnad för att anpassa kunskaperna till svenska förhållanden. Vi utnyttjar verkligen inte de resurser som finns i landet. Det behövs personer med andra språk inom vården.
Den svenska stelbentheten stänger ute många människor. Alliansregeringen har verkligen en del att ta tag i.

Ljus, s-politik och barn som far illa igen

Lite svalare idag. Faktiskt riktigt skönt. Det är lättare både att andas och att tänka.

Men visst är ljuset bra för välbefinnandet. Och jag tror att ljusterapi kan hjälpa vid depressioner. Fast det är märkligt att ingen vetenskaplig utvärdering gjorts under de 20 år som ljusterapirum använts på våra sjukhus. (SvD, DN)
Men låt de rum som finns finnas kvar i stället för att stänga dem som ledande experter vill eftersom det inte finns några belägg för att ljusterapi hjälper. Åtminstone tills den utvärdering som ska starta till hösten är klar. All behandling som kan bidra till minskad användning av psykofarmaka är välkommen. Tycker jag i alla fall. Men det finns förstås också en kostnadsbild.

Sent ska syndaren vakna. I sin artikel på DN-debatt idag framhåller Mona Sahlin att s nu måste vara självkritiska och omvärdera delar av sin politik. Hon vill prioritera kunskap och arbetsro i skolan och att arbetslinjen ska gälla med både rätt och plikt för den enskilde. Men inga konkreta exempel. I stället är mer än hälften av artikeln kritik mot den nuvarande regeringen. Det är lätt att kritisera men svårt att säga vad man själv vill.

Något som alltid gör mig fruktansvärt upprörd är när barn utsätts för övergrepp. Nu pågår en rättegång mot en pappa som våldfört sig på sin 8-åriga dotter minst 150 gånger. (SvD)Flickan och ett syskon har bott ensamma med pappan. Mamman har misstänkt att allt inte stod rätt till men gjorde ingen anmälan. Vem bär ansvaret för att sådant här kan pågå? Tack och lov ingrep socialtjänsten den här gången. Men det kanske är så att det inte alltid är föräldrarna som vet vad som är bäst för barnen, som en del i olika sammanhang påstår. Samhället har också ett ansvar. Och samhället är vi alla.

Till sist bara en undran. Varför skriver Bildt på sin blogg om händelsen på Londons flygplats, när hans livvakter inte hann med planet för att de hade tjänstevapen på sig, när UD:s rapport är hemligtstämplad? (SvD)
Nu får jag koncentrera mig på diskning och partiledardebatt.

tisdag 12 juni 2007

Människohandel, droger och barn som far illa

Jag har läst ut den sista delen av Stieg Larsson. Trist. Det är inte bara det att alla säger att de tre böckerna är bra. De är det också. Han beskriver både människor och miljöer så levande att man riktigt kan se dem framför sig. Böckerna lever. Men nu kanske jag hinner göra annat.

Och trafficking och övergrepp av kvinnor finns ju också i verkligheten. Idag påtalar rikskriminalens expert på trafficking, Kajsa Wahlberg, att de som är offer för människohandel måste tas på större allvar i domstolarna i samband med rättegångar mot dem som idkar sådan handel. (SvD)Enligt henne så finns det fortfarande en attityd att flickorna som hämtas hit gör det frivilligt. Många kanske också kommer frivilligt efter att ha blivit lovade riktigt arbete här, men väl här tvingas prostituera sig.
Det måste också bli lättare för de offer för människohandel som vittnar att få stanna i Sverige, inte bara under tiden de vittnar utan permanent. Riksdagen har gett ett uppdrag till regeringen att ta fram ett sådant lagförslag. Redan hösten 2005. Jag var själv initiativtagare till förslaget. Först förhalade den gamla socialdemokratiska regeringen det och nu utreds den fortfarande hos den nya regeringen. Dags att komma till skott nu för mycket utsatta kvinnors skull.

Många gånger smugglar dessa människohandlare inte bara flickor utan också narkotika och vapen.
Då kommer jag över på nästa ämne för kvällen. Förändrade attityder till knark. (Svd)Cannabisodlingarna i Sverige ökar allt mer. Man använder termer som droganvändning i "rekreationssyfte". Det är ett illavarslande tecken att droganvändning blir mer accepterat utan att man tar med i beräkningen de risker som finns för skadade hjärnor och livslångt beroende. Jag tror att det finns många som gärna hade avstått från första gången de provade någon form av drog. Och jag tror att det är dags för mer information om vad som händer i kroppen när man tar droger.

Fallet Louise i Vetlanda, flickan som levde i misär och blev utsatt för övergrepp av sin pappa, dyker upp igen. (SvD, DN)Denna gång är det kommunens revisorer som riktar kritik inte bara mot socialnämnden utan också mot kommunstyrelsen som inte har kollat nämnden tillräckligt.
Revisorerna rekommenderar kommunfullmäktige att inte ge socialnämnden ansvarsfrihet. Det är bra att de som inte skött sig får på pälsen och att även politikerna får ta sitt ansvar. Men hjälper det Louise? Jag hoppas verkligen att hon kommer att kunna leva ett normalt liv i framtiden, trots att samhället så kapitalt har svikit henne.

Viktigt och oviktigt

Jag funderar iblad över vilka konstiga prioriteringar som görs av de som läser nyheter på nätet. Både DN och SvD visar ju på mest lästa artiklar.

En välläst artikel är den om att den livstidsdömde Knutbypastorn ska gifta sig igen. (SvD, DN) Det är en nyhet som inte på minsta sätt påverkar någon annan än pastorn själv och hans blivande fru. Jag struntar fullständigt i vad han gör eller inte gör. Det är bara beklagligt att personer som han får utrymme i mediag. Och att jag beklagar kvinnan han gifter sig med.

Likaså är artiklarna om Paris Hiltons in och utfart i fängelset flitigt lästa. En händelse som har lite inverkan på händelseutvecklingen i världen. (DN)

En artikel i dagens DN som väl är gränsfall i denna genre, om välläst men inte särskilt angeläget, är den om bar överkropp. Ska män inträda i affärer och caféer med bar överkropp? Jag håller med Magdalena Ribbing att bar överkropp ska finnas på badstrand eller i den egna trädgården.
Artikeln är nog trots allt av allmänt intresse, när jag tänker efter.

Däremot är artikeln om att antibiotika (SvD) till små ger ökad astmarisk inte lika välläst. Och inte en enda bloggare. Det är en mer viktig artikel (som jag ser det i alla fall).

Nätsprit, motorcyklar och EURO

På tapeten idag är fortfarande EG-domen om att det är tillåtet att köpa nätsprit. Den sätter folk i arbete. Hur den beslagtagna nätspriten ska hanteras diskuteras fortfarande. Riksåklagaren vill lämna tillbaka den tillsammans med ett skatteinbetalningskort. (DN) HD har fortfarande inte fattat beslut.

Hur skatten i fortsättningen ska betalas är ännu inte klart. En blankett håller på att utformas. Och tullen ska även i fortsättningen ta hand om alkoholen om man misstänker att skatten inte är betald. Hur då misstänkt och vem ska kolla åldern? Den som säljer säger tullen. Det ska fyllas i på blanketten säger folkhälsoministern.
Viktigt är att inte denna sprithantering stjäl resurser från andra, enligt mitt sätt att se det, viktigare uppgifter för tullen . Det får inte innebära att bevakningen av den stora smugglingen av alkohol och droger in i landet får mindre utrymme.

En annan favorit i repris, negativ sådan, är att mc-olyckorna ökar. Ett 20-tal olyckor redan i år. (SvD)

Jag har förstått efter ett tidigare inlägg i detta ämne att det är mycket känsligt att kritisera motorcykelförare. På tio år har dessa fördubblats. Åldern är också hög. Medianåldern är 49 år.

Jag tror att många verkligen tar sitt ansvar och både utbildar sig och kör ansvarsfullt. Men hur ska man komma åt dem som inte gör det? För dessa finns. Förmodligen är de inte medvetna om att de sitter på det absolut farligaste fordonet. Eller också är de det, men inser inte att de bara utsätter sig själva utan också sina medtrafikanter för fara. Och dessutom kan orsaka samhället stora kostnader.
Och som det också framkommer i artikeln i SvD så kan idag inte mc-förare fångas upp av fartkameror på grund av hjälmen. Jag tycker att det vore en bra idé som NTF framför att ägaren ska bli ansvarig. Utbildning och information är också viktiga ingredienser för att nå en säkrare trafikmiljö. Men framförallt måste alla ta eget ansvar.

Ytterligare en gammal fråga som kommer upp igen. Införandet av EURON. Där håller jag med min partikollega Birgitta Ohlsson att det är dags för en ny folkomröstning. (SvD) Jag tror att när våra grannländer i Baltikum börjar närma sig dagen E som i EURO, vilket kanske inte är så långt borta, så måste vi också ta ställning.

Värmen håller i sig någon dag till. Det är ett fasligt slit att vattna alla blommor. Men jag ska passa på att ta till vara det fina vädret och inte sitta inne vid datorn. Ska börja med att läsa färdigt Stieg Larssons bok "Luftslottet som sprängdes". Har cirka 100 sidor kvar. Sedan är det roliga slut. Tyvärr.

måndag 11 juni 2007

Fp framåt, Kina, katter och ny matforskning

Jag brukar vara försiktig med opinionsmätningar. Särskilt när det är långt kvar till valet.

Men visst är det kul att folkpartiet gått upp 3 % i Demoskops senaste mätning. (SvD, DN)Visserligen från ett katastrofläge men ändå. Med 7,2 % närmar sig ändå partiet valresultatet, som i och för sig var uselt även det. Men det är onekligen ett ljus i tunneln. Mitt tips är att skolpolitiken bidragit till detta. Bland annat.

Det kinesiska besöket verkar ha fallit väl ut. Stor affär till Sverige. Statsministern har framfört våra åsikter om mänskliga rättigheter. Klimatfrågan har diskuterats. Jag håller inte med dem som inte tror på dialog. (SvD, DN)

Något som glöms bort när man talar om en globaliserad värld med konkurrens från nya länder är att dessa länder också utvecklar ett välstånd som innebär att även lilla Sverige får nya kunder. Som till exempel affären med mobiltelefonsystem. (DN) Jag är kritisk till Kinas sätt att hantera de mänskliga rättigheterna. Men genom affärskontakter får också västvärlden insyn och kan sätta press på de ledande.

Så dagens matkommentar. Mörk choklad innehåller lika mycket energi som ljus. (DN , SvD)Jag hade väl inte trott något annat. Men åtminstone jag äter betydligt mindre av mörk choklad än ljus och får ändå "chokladsuget" stillat. Det som är mer märkligt är att det finns mycket transfetter i vegetarisk pytt.

Livsmedelsverket håller kollen när vi själva totalt tappat den. För vem orkar hålla reda på alla råd om vad som är bra för vad och för vem. Jag ger snart upp men här finns en gammal sammanfattning.

Till sist kan jag bara glädjas över att katten som hamnade i motorn klarade sig. (DN, Svd)Jag själv har haft två katter (plus några kattungar) och vet att de kan gömma sig på de mest konstiga ställen. Och de överlever det mesta. Att katten har nio liv är definitivt ingen myt.

Tyvärr kunde jag inte ha kvar katterna när jag kom in i riksdagen. Så numera finns de i himlen. Det var ett pris jag fick betala. Men med allergiska barnbarn hade det väl inte gått ändå. Här en bild på mina två katter. Namn. Enkelt Storkatten och lillkatten. Storkatten var mamma till lillkatten.

Nu får jag nog ägna mig åt att läsa handlingar till de närmaste dagarnas möten. Än så länge är det skugga på altanen så jag sätter mig nog i den nyinhandlade utemöbeln som svärsonen med friskt mod hjälpte mig att sätta ihop igår. Tack för det.