måndag 22 oktober 2012

Tolerans och respekt

Återigen ett omtumlande avsnitt av Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar. Själva sjukdomen som tog livet av många unga män är grym i sig själv. Men lika grym var, och är fortfarande om än i mindre om 2012-10-22 09.19.13fattning, omvärldens syn på homosexuella. Hur kan man förbjuda någon att närvara vid sin älskades begravning. Bara för att någon, i det här fallet föräldrarna, är rädda för vad omgivningen ska tycka. Helt visst är det skillnad om man bor i storstaden eller i en mindre ort. Mer tidigare, men jag tror det fortfarande är så att det är svårare att bli accepterad på en mindre ort om man är annorlunda på något sätt.

Det är sorgligt att inte alla kan få vara den de själva känner att de är. Att någon annan kommer med pekpinnar. Antingen det är med religionen som grund eller på grund av fördomar och okunskap. Det måste vara självklart att alla har rätt att älska den de själva vill. Kan inte förstå varför kärlek ska vara något fult.

Tidigare under kvällen sändes ett annat program som rörde till tårar. I Sommarpratarna berättade Gina Darawi om hur hon upplevt sitt liv i Sverige. Hur hon känt att som invandrad vara tvungen att prestera bättre än alla andra. Och hur attityden mot i synnerhet muslimer blivit hårdare. I samband att en självmordsbombare sprängde en bomb i Stockholm kände hon rädslan att nu skulle det bli hetsjakt på muslimer igen.

Det är förfärligt att det har utvecklats en sådan attityd  i Sverige att oskyldiga människor tar på sig en kollektiv skuld.

De här två bitarna hänger ihop. Homofobin och främlingsfientligheten. Många människor är rädda för det som är annorlunda och främmande och som man saknar kunskap kring.2012-10-22 09.45.58

Attityder måste förändras. Tolerans och respekt för andras åsikter är liberalism. Så länge som åsikterna inte hindrar någon annans frihet. Visst får man tycka att det är fel med homosexualitet men man får inte hindra någon att leva sitt liv som alla andra. Inte heller får vi låta främlingsrädsla stänga ute människor som kommer från andra länder.

Nu får det vara nog för i kväll. Kom på en bild till som passar i detta. En sent blommande kärleksört.

torsdag 18 oktober 2012

Viktigt att synliggöra ideellt arbete

Länge sedan jag skrev. Men tiden har rusat fram. En blandning av jobb och möten. När kvällen kommer så har jag varit trött. Fast egentligen har det inte saknats ämnen att skriva om. Några längre resor har det dock2012-10-12 19.52.01 inte varit. Grästorp och Göteborg har varit resmålen sedan jag senast skrev. Igår klarade jag dessutom av både Herrljunga och Ulricehamn.

Dagens kommunfullmäktige gick ganska fort. Även om några trodde det skulle gå ännu fortare. Viktigt ändå att det blev några inlägg kring så viktiga dokument som välfärdsbokslutet och Borås vision 2025.

Idag skulle min mormor fyllt 112 år om hon levat. Men hon har varit död sedan många år. Men hon finns med mig ofta ändå. Hon var den som lärde mig mycket om ideellt arbete. Den samhällsuppgift som ideella föreningar och organisationer gör är viktig och måste lyftas. Jag har motionerat till Borås kommunfullmäktige att Borås bör införa det man kallar Överenskommelsen. Det innebär att det offentliga gör en överenskommelse med olika ideella organisationer om vad som är vars och ens ansvar. Ute i organisationen har motionen mötts positivt. Men sedan vet jag inte vart den har tagit vägen. Hoppas arbetet kommer igång så snart som möjligt.

Flera kommuner har redan tagit fram sådana överenskommelser. Och Västra Götalandsregionen är på gång att ta fram en sådan överenskommelse. Jag kommer att vara delaktig i denna som representant från Sjuhärad. Den här gången inte som politiker utan som representant för det  man kallar den sociala ekonomin. Det vill säga de ideella organisationerna i Sjuhärad. Med i arbetet är representanter från regionens politiker och övriga regioners sociala ekonomier liksom representanter från några råd. 2012-10-12 20.52.38

Det ska bli kul att få vara med i arbetet. Och vad är lämpligare än att skriva detta. På min mormors födelsedag.

Lite näraliggande är också jobbet med Medborgardialog. Arbetet med att ta fram principer hur kommunen ska jobba med Medborgardialog har kommit igång.

Men nu är det kurs i Excel i morgon igen och på kvällen blir det My Fair Lady.  Lördagen ägnas åt Folkpartimöte. Men på lördag kväll ska jag ta det riktigt lugnt.

Bilderna från Alingsås in light som jag besökte för några veckor sedan. 

tisdag 2 oktober 2012

Sen tisdagskväll

2012-10-02 08.06.14Har haft några dagar nu med inte så mycket möten. Och jag väntar på besked från några kunder. Men det är gott att kunna göra lite sådant som hamnat efter. Skriva några reseräkningar och rensa i datorn bland mejl och annat. Där behövs mer. Och det tar tid. Av en del dataprogram jag utvecklat har jag så där en 20-30 versioner. Så det gäller att hitta den senaste om jag ska göra någon komplettering eller bara kolla.

Och idag har inga säljare ringt heller. Min telefon har varit stendöd. Så är det när man har IP-telefoni med Telia. Nu fungerar den i alla fall.

Jag tänkte ta en promenad ner till Stadshuset. Är rätt ofta där nu. Men när jag stod färdig för att gå öppnade sig himlen. Inget gott promenadväder.

I morgon blir det dock en heldag. Från arla morgonstund när jag ca kvart i sju ska vara med i radion och säga några ord om Världens barn. Glad att jag får vara med. Det finns många barn som far illa. Både i andra världsdelar men också i Europa och även här hemma i Sverige. Idag kunde vi se i Aktuellt från Frankrike där romska barn lever i tält. Inte värdigt ett civiliserat land. Och Frankrike är inte det enda landet i Europa som behandlar romer illa. Här hemma i Sverige finns det barn som utsätts för övergrepp och våld eller bara har det eländigt.

Jag har ett fadderbarn i Ghana via organisationen PLAN. Hjälpen går inte som direkt stöd till ett barn utan till stöttning till byn på lång sikt. Eventuellt blir det en resa dit i början på nästa år.

För övrigt blir det en heldag med Coompanion Sjuhärad med planering. Med avbrott för att lyssna på Stefan Fölster. Förhoppningsvis, om vi blir insläppta.

Dagen avslutas med fp-möte.

Nu dags att sova om jag ska orka upp så tidigt i morgon bitti. Med ett finger som övergått till kliarstadiet. Hoppas det är på väg att läkas nu. Så jag kan hålla i tennisracket riktigt.